Nederland, bloemenland

Jullie weten vast dat Nederland in de rest van de wereld heel bekend is om zijn bloemen. Een groot deel van de export in Nederland is de verkoop van bloemen over de hele wereld. De meeste van jullie zullen alleen niet weten wat er zich achter de schermen afspeelt. Het is een hele snelle en innoverende wereld en ik wil jullie hier graag meer over vertellen.

Van bloembol tot in de vaas

Voordat ze op de veiling terecht komen, waar ik werk, gaat er een heel proces aan vooraf. De meeste bloemen in Nederland worden gekweekt in, je raad het nooit, de bollenstreek. Heel verassend of niet? Dit is een prachtig gezicht en is ook een veel bezochte trekpleister voor toeristen in Nederland. Als de bloemen eenmaal in bloei staan worden ze geoogst en getransporteerd naar het magazijn bij het veilinghuis, Flora Holland. Ze worden eerst opgeslagen in een enorme koelcel , zodat ze langer “vers” blijven en daarom na de verkoop langer in een vaas kunnen staan. Dan komt de keurmeester langs om te inspecteren of de bloemen allemaal naar behoren zijn. Als dit helemaal goed is, kunnen de bloemen geveild worden. Van over de hele wereld komen hier dan duizenden mensen om de bloemen te kopen. Wist je dat de Nederlandse bloemenveiling de grootste ter wereld is? Als een koper bloemen ziet die hij graag wil kopen, kan die op een knop drukken om ze te reserveren. Het gaat iets anders als een normale veiling. Er wordt niet steeds meer geboden, maar hoe langer je wacht, hoe meer de prijs zal dalen. Hierdoor loop je wel het risico dat de bloemen die je graag zou willen door iemand anders worden gekocht. Als de veiling voorbij is komen alle verkochte bloemen in een enorme hal waar ze met karretjes naar de kopers worden gebracht en verscheept.

In dit hele proces ben ik degene die de karretjes rijdt en de pallets met bloemen sjouwt. Het is best fysiek zwaar werk, maar wel erg leuk. Elke ochtend als ik mijn veiligheidsschoenen aan doe ga ik met plezier naar mijn werk. Aan het eind van de dag kom ik thuis en ruik ik heerlijk naar bloemetjes. Wie wil dit nou niet?